Undvik motorstopp bland floskler och stock photos

edit

By Andreas Jelvefors 2023-01-19

Att bygga varumärke är ibland lika svårt som att gå på dejt.  Man sminkar upp sig till tänderna, samtidigt som man vill framstå som transparent, mänsklig och intelligent. Det behöver inte stå i motsats till vartannat, men se upp… I det här nyhetsbrevet får ni två lysande filmexempel på ”Do and don’ts” när ni bygger publika relationer med film.

När vi bygger varumärke ska vi självklart visa upp oss från vår bästa sida. Men om publiken inte tror på att det finns verklig substans under sminket, så kan kunden vara förlorad.

Vårt produktionsbolag, Based on true story, har under senaste månaderna sett hundratals filmer där företag försöker berätta vem de är. Bakgrunden är att vi just nu arbetar med ett antal kunder som vill göra en presentationsfilm av sitt företag.
Vi har gått igenom filmer från stora nationella och multinationella företag till medelstora företag som befinner sig på en lokal marknad.
Att göra en bra ”This is us” -film, är inte lätt. Men med tanke på vilka resurser vissa företag har, förvånar det oss att de bra exemplen fortfarande är så sällsynta. Vårt generella intryck är att företagen framställer sig på ett klichéartat och stereotypt sätt och många gånger har överdrivet tillrättalagda budskap med bilder som man undrar om de verkligen rimmar med deras verklighet. Det kvittar om det handlar om hållbarhet eller innovationsförmåga , på område efter område sminkar man upp sig med floskler och stock footage, istället för att övertyga genom mer autenticitet och personlig storytelling.

Ingen annan film sammanfattar detta fenomen bättre än företaget Dissolves knappt tre minuter långa film ”This is a generic brand video”. Dissolve lever på generiska bilder till företag som har problem med att bildsätta sin egen identitet. Ändå kan Dissolve med gott självförtroende kosta på sig att raljera kring det faktum att många företag i brist på egen identitet och autenticitet polerar sin yta med deras hjälp.Följande film är alltså en klockren beskrivning i hur många företag fortfarande går till väga när de ska göra en presentation av sig själva. 

Här är Dissolves film:
https://youtu.be/2YBtspm8j8M

När du sett filmen undrar du säkert; hur gör man då istället en ”non-generic brand video”?
Ett av de företag som är bland våra förebilder är kandensiska outdoorföretaget Arcteryx. De har förstått att trovärdighet och varaktiga relationer inte byggs med tillrättalagda manus, med skådespelare i lånade miljöer. 

Se här hur de presenterar sig. 
https://www.youtube.com/watch?v=y8gqxlcOl-w 

Arcteryx riktar allt sitt fokus på att trovärdigt visa sina publik hur dedikerade man är att ständigt ta fram bättre och bättre produkter för sina kunder. Arcteryx gör det genom att lyfta fram personer direkt från fabriksgolvet och som har ett driv som kommer från hjärtat. Varken medarbetarna eller den miljön känns tillrättalagd. Tvärtom.
Direkt i filmen landar du i en intervjusituation, där du bara genom att titta och lyssna förstår att allt sägs på uppstuds, utan manus. Du hör den ouppmickade frågeställarens fråga, och du ser i ögonen på intervjupersonens svar att han menar det han säger. Och efter 30 sekunder är du fast i företagets story, oavsett om du är outdoor-människa eller inte. Filmen är enligt oss en uppvisning i hur man bygger varumärke och relationer med trovärdig och personlig storytelling.
Alla framgångsrika företag bär på en story som gör dem unika. Men ofta behöver man hjälp med hur denna story ska berättas.

Det är detta vi på Based on a true story gör och älskar – varje dag.